Dieta matki karmiącej piersią, a kolka niemowlęca
Zarówno niemowlęta karmione piersią, jak i te karmione mlekiem modyfikowanym cierpią z powodu kolki niemowlęcej, która według różnych badań dotyka od jednej trzeciej do jednej piątej wszystkich dzieci. Co więcej, póki co nie ma twardych dowodów, które wskazywałyby na jakikolwiek konkretny czynnik związany z przyczyną tego stanu. Jednak niektóre badania sugerują, że modyfikacja diety matki może zapobiegać lub łagodzić kolkę u niektórych niemowląt.
Niektóre badania wykazały, że gdy matki niemowląt karmionych piersią powstrzymywały się od spożywania mleka i innych produktów mlecznych, częstość występowania kolki u ich dzieci istotnie spadała. Zostało to potwierdzone w badaniu “F. Infant colic: Empirical evidence of the absence of an association with source of early infant nutrition” prowadzonym pod przewodnictwem Clifford TJ, które ponadto wykazało ponowne pojawienie się kolki u dzieci, po tym jak produkty mleczne zostały przywrócone do diety matki. Co więcej w wielu przypadkach objawy kolki się nasiliły, gdy ich matkom podano serwatkę z mleka krowiego.
Z kolei badanie przeprowadzone w Departamencie Alergii w Royal Children’s Hospital, Melbourne, Australia koncentrowały się na eliminacji potencjalnych alergenów z pożywienia matki. Należały do nich soja, orzeszki ziemne, pszenica, mleko i produkty mleczne, orzechy drzewne, jaja i ryby. U niemowląt karmionych piersią, których mamy zastosowały wymienione wykluczenia zaobserwowano bezwzględne zmniejszenie objawów kolki o 37% w porównaniu z grupą kontrolną.
Wnioski
W przypadku podejrzenia występowania nietolerancji mleka krowiego, rozsądne może być pozwolenie karmiącej matce na zaprzestanie spożywania mleka i przetworów mlecznych przez okres od jednego do dwóch tygodni. Jeśli w tym okresie spadnie częstotliwość oraz intensywność objawów kolki niemowlęcej u dziecka to potwierdzi to celowość wycofania produktów mlecznych z diety matki.
W takim przypadku matka karmiąca piersią powinna otrzymać odpowiednie wsparcie, które pozwoli jej lepiej kontrolować składniki diety oraz redukować wahania nastrojów spowodowane wykluczeniami niektórych produktów spożywczych.
Niemniej karmienie piersią należy kontynuować, a lekarz powinien rozważyć zalecenie suplementacji wapnia i witaminy D (stosownie do stanu zdrowia kobiety). Zwykle taką suplementację należy rozpocząć natychmiast, upewniając się, również czy wykluczenie produktów mlecznych nie prowadzi do niedożywienia pod względem kalorii lub minerałów.
Garść dodatkowych wskazówek
Matkom karmiącym zwykle zaleca się, aby jadły regularnie i często, nie mniej niż trzy posiłki dziennie z okazjonalnymi zdrowymi przekąskami i dużą ilością wody. Kofeina, która często zawarta jest w kawie, herbacie, napojach bezalkoholowych, a zwłaszcza w napojach energetycznych, może zwiększać drażliwość niemowlaka, więc należy zminimalizować spożycie takich produktów, a najlepiej zupełnie wykluczyć je z diety.
Jeśli kobieta karmiąca piersią stosuje słodziki, to powinna skonsultować z lekarzem, ile może ich używać i jakie rodzaje? Ponadto w okresie laktacji należy unikać ścisłej diety, której celem jest drastyczna utraty wagi.
Dosyć popularny jest pogląd, że unikanie warzyw z rodziny krzyżowych, takich jak brokuły, kapusta i rośliny strączkowe, zmniejsza częstotliwość występowania objawów kolki u ich dzieci. Ponieważ są to źródła niezbędnych witamin, błonnika i chudego białka, ważne jest, aby matki wykluczające te produkty z diety zastąpiły je innymi odpowiednimi pokarmami.
Materiały źródłowe:
https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/never_shake_a_baby
Leave A Comment